Warning: A non-numeric value encountered in /home/hannuhe1/public_html/wp-includes/functions.php on line 68
Κατασχέθηκαν 500 Τόνοι Παράνομα Φάρμακα Που Πωλούνταν Στο Διαδίκτυο
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κατασχέθηκαν 500 Τόνοι Παράνομα Φάρμακα Που Πωλούνταν Στο Διαδίκτυο

Σημειώνεται ότι, στη φετινή επιχείρηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, τα οποία πωλούνται από μη εξουσιοδοτημένες-εγκεκριμένες πηγές. Για το λόγο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Φ., δημιούργησαν ενημερωτικά βίντεο και πληροφοριακό υλικό (infographics και text images) τα οποία αναρτήθηκαν στους επίσημους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram και Youtube). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των παραποιημένων φαρμάκων (ψευδεπίγραφα εγκεκριμένων φαρμάκων). Τα προϊόντα αυτά συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς περιέχουν συνήθως συστατικά που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα, δεν περιέχουν καμία δραστική ουσία ή περιέχουν συστατικά, σε ακατάλληλη δοσολογία. Πάνω από το 50% των φαρμάκων που πωλούνται μέσω διαδικτύου είναι πλαστά, νοθευμένα, αμφιβόλου ποιότητας, αποτελεσματικότητας και επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.

φάρμακα στο διαδίκτυο

Τον κοινό λογότυπο που θα πρέπει να εμφανίζεται σαφώς σε κάθε σελίδα του ιστοτόπου που σχετίζεται με τη διάθεση φαρμάκων για πώληση εξ αποστάσεως στο κοινό. Αρκετή συζήτηση και σύγχυση επικρατεί τον τελευταίο καιρό για το θέμα της on line πώλησης φαρμάκων και το κατά πόσο είναι εφικτό ή όχι το να πωλήσει/αγοράσει κανείς φάρμακα από το διαδίκτυο. Σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου των φαρμακοποιών, το https://www.pharm16.gr/ πρόβλημα της εμπορίας παράνομων φαρμάκων οξύνεται ολοένα περισσότερο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παραποιείται και νοθεύεται οτιδήποτε υπόσχεται κέρδος στους επιτήδειους που το διακινούν. Από φάρμακα τύπου «lifestyle», όπως χάπια αδυνατίσματος, κατά της τριχόπτωσης ή της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, μέχρι πανάκριβα σκευάσματα για τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές νόσους, την ηπατίτιδα και το διαβήτη.

Πέτσας: Ο Τρόπος Που Συμπεριφερόμαστε Στα Ζώα Αποτελεί Δείκτη Προόδου Και Πολιτισμού

Ο 75χρονος που προμηθεύτηκε το φάρμακο από το διαδίκτυο για οικονομικούς λόγους, ήθελε να μάθει αν τα χάπια είναι ασφαλή. Τα χάπια ήταν τελικά πλαστά, ενώ διέφεραν ακόμη και στην εμφάνιση με τα πρωτότυπα (είχαν άλλο χρώμα και σχήμα). Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της Χώρας μας, συνεπώς κάθε διαδικτυακή πηγή αγοράς φαρμάκων είναι παράνομη και μη εγκεκριμένη από τους αρμόδιους φορείς. Είναι αδύνατον να βεβαιωθούμε για την προέλευση ενός φαρμάκου που προσφέρεται μέσω του Διαδικτύου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν τα προϊόντα αυτά είναι τα εγκεκριμένα φάρμακα που πληρούν όλες τις προδιαγραφές ή εάν είναι παραποιημένα και επικίνδυνα. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περισσότερα από 50% των φαρμάκων που αγοράζονται από το Διαδίκτυο και ιστοσελίδες που κρύβουν την πραγματική τους διεύθυνση είναι παραποιημένα.

  • Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι που αγνοούν ότι απαγορεύεται η αγορά φαρμάκων μέσω διαδικτύου, παρά μόνο από τα εγκεκριμένα σημεία πώλησης, όπως είναι τα φαρμακεία.
  • Κάποιοι άνδρες μπορεί να αγοράσουν φάρμακα μέσω διαδικτύου διότι δυσκολεύονται να συζητήσουν το ζήτημα της ΣΔ με τον ιατρό τους.
  • Δεν είναι τυχαίο ότι και οι φαρµακοποιοί µέσω του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου είχαν ξεκινήσει διαδικασίες για τη δηµιουργία συστήµατος ελέγχου των ψευδεπίγραφων φαρµάκων , σε συνεργασία µε την Ενωση Ευρωπαίων Φαρµακοποιών .
  • Από φάρμακα τύπου «lifestyle», όπως χάπια αδυνατίσματος, κατά της τριχόπτωσης ή της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, μέχρι πανάκριβα σκευάσματα για τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές νόσους, την ηπατίτιδα και το διαβήτη.
  • Επί πλέον, προβλέπει τη σύσταση επιτροπής των συμβαλλομένων μερών για την παρακολούθηση της εφαρμογή της σύμβασης από τα κράτη που την υπογράφουν.

Η παράνομη διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων μέσω του Διαδικτύου είναι ένα φαινόμενο που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των πολιτών που πέφτουν θύματα του «φθηνότερου» και του «εύκολα προσβάσιμου» φαρμάκου, κάθε είδους. Το τελευταίο περιστατικό, πάντως, που απασχόλησε τις ελληνικές Αρχές σχετιζόταν µε οµοιοπαθητικά φάρµακα. Συγκεκριµένα, ο ΕΟΦ προειδοποίησε τους καταναλωτές να µην αγοράζουν ή να κάνουν χρήση των προϊόντων Neuroveen, Respitrol, Thyroveev https://www.pharmacydiscount.gr/ και Compulsin. Σύµφωνα µε ενηµέρωση της αρµόδιας Αρχής των ΗΠΑ , τα συγκεκριµένα προϊόντα κυκλοφορούν ως οµοιοπαθητικά, ενώ ο υπεύθυνος κυκλοφορίας ανακαλεί παρτίδες τους σε παγκόσµια κλίµακα λόγω µικροβιακής επιµόλυνσης. Τα φάρµακα αυτά είναι πιθανό κατά τον ΕΟΦ να έχουν διακινηθεί και στη χώρα µας µέσω ∆ιαδικτύου. Σήµερα εκτιµάται ότι περίπου το 2% µε 3% των φαρµάκων που διακινούνται στην ΕΕ είναι πλαστά, ενώ υπολογίζεται ότι οι χώρες προέλευσης είναι κυρίως η Ινδία και η Αφρική.

Ενοχλημένος Ο Μητσοτάκης Από Τις Αποδοκιμασίες

Οι ασθενείς πρέπει να βεβαιώνονται ότι το φάρμακο έχει αγοραστεί από ένα εξουσιοδοτημένο προμηθευτή και η πώλησή του ρυθμίζεται από εγκεκριμένο φαρμακείο. Περισσότεροι από τους μισούς φαρμακοποιούς (56%) πιστεύουν ότι οι ασθενείς αγοράζουν τα φάρμακά τους μέσω διαδικτύου έτσι ώστε να αποφύγουν το αίσθημα της αμηχανίας που μπορεί να αισθάνονται όταν επισκέπτονται τον γιατρό τους για εξέταση όπως και λόγω της εύκολης και γρήγορης φύσης της διαδικασίας αυτής. Η έκθεση καθιστά https://eumeds.gr/ σαφές ότι οι κίνδυνοι από την αγορά φαρμάκων μέσω διαδικτύου αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό οποιαδήποτε τυχόν οφέλη. Πλαστά, νοθευμένα και πολύ συχνά επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών είναι πάνω από το 50% των σκευασμάτων που διακινούνται μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με αξιόπιστες διεθνείς εκτιμήσεις. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει διαπιστώσει οτι σημαντικός αριθμός καταναλωτών προμηθεύεται φαρμακευτικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής μέσω διαδικτύου.

φάρμακα στο διαδίκτυο

Δεκάδες ασθενείς που βλέπουν τις αποδοχές και τις συντάξεις τους να μειώνονται και τα βγάζουν δύσκολα πέρα, δεν έχουν χρήματα για τα φάρμακά τους και αναγκάζονται να αγοράσουν από το Ιντερνετ φτηνά και αμφιβόλου ποιότητας φαρμακευτικά σκευάσματα. H συγκεκριμένη μορφή καρκίνου συνήθως δεν "προειδοποιεί" έγκαιρα και γι’ αυτό θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες για τους ασθενείς. Η μακρά Covid-19 αυξάνει http://carpetwholesale.com.au/page/συναισθηματικές-διαταραχές/ τον κίνδυνο για προβλήματα (και) στα νεφρά, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού είναι λιγότερο ευαίσθητη στα αντισώματα λόγω εμβολίων ή νόσησης, δείχνει νέα διεθνής μελέτη. Μάλιστα στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής θα εκδοθεί και ειδικό λογότυπο το οποίο θα ενσωματωθεί στις συσκευασίες των φαρμάκων ώστε να μπορούν εύκολα να αναγνωρίζονται και να πιστοποιούνται.

Μάρω Κοντού: Εμφανίστηκε Στη Γη Της Ελιάς Και Έγινε Χαλασμός

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα περισσότερα από 350 ηλεκτρονικά φαρμακεία που πωλούν με ανταγωνιστικές τιμές και εκπτώσεις 50% προϊόντα όπως συμπληρώματα διατροφής, δερμοκαλλυντικά αντιηλικά, κλπ. Η διάθεση πλαστών φαρμάκων από το διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, τονίζει η κ Λίτινα και επικαλούμενη έρευνα της Pfizer, αναφέρει ότι υπολογίζεται ότι μόνο στην Ευρώπη το 2007 εντοπίστηκαν 4 εκατομμύρια πλαστά φάρμακα. Ο τζίρος από την πώληση των φαρμάκων αυτών υπολογίζεται ότι φτάνει τα 10,5 https://eumeds.gr/ δισεκατομμύρια ευρώ. Πολλές φορές περιέχουν ουσίες που δεν αναγράφονται στη συσκευασία τους, με αποτέλεσμα ο χρήστης να εκδηλώνει αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Επίσης, τα ενισχυτικά της στύσης συχνά περιέχουν σιλντεναφίλη, η οποία δημιουργεί σοβαρή υπόταση και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους πάσχοντες από καρδιολογικά νοσήματα. Πολλά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν αναβολικές ουσίες με ολέθρια αποτελέσματα στην ανεξέλεγκτη χρήση τους.

Ή και σχετικά με άλλα στοιχεία που αφορούν τις διαδικασίες ελέγχου της διανομής του φαρμάκου. «Τα στοιχεία των ερευνών στα φάρμακα που έχουν κατασχεθεί, δείχνουν ότι έχουν ελλειπή συστατικά ή δεν έχουν καμία δραστική ουσία ή περιέχουν επιβλαβείς για τον οργανισμό ουσίες», τονίζει ένας ειδικός. Δεν έχουν τέλος οι προειδοποιήσεις του ΕΟΦ για δυνητικά επικίνδυνα προϊόντα που διακινούνται ως φυτικά σκευάσματα ενάντια στη στυτική δυσλειτουργία. Στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) φτάνουν συχνά καταγγελίες για ψευδεπίγραφα σκευάσματα, τα οποία εντοπίζονται στην ελληνική ή την ευρωπαϊκή αγορά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κατάσχονται ποσότητες φαρμάκων, άγνωστης ποιότητας, τα οποία ελέγχονται στα εργαστήρια του Οργανισμού. Ενημέρωση των ασθενών για τους τεράστιους κινδύνους των πλαστών φαρμάκων είναι απαραίτητη για την ευαισθητοποίηση και την εξασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλή φάρμακα.

Για την αποτροπή τέτοιων κινδύνων, σε κάθε περίπτωση, η προμήθεια όλων των φαρμάκων πρέπει να γίνεται από τα φαρμακεία της περιοχής μας, τα οποία λειτουργούν ως φυσικά καταστήματα και ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές ως προς τη νομιμότητα της λειτουργίας τους. Εντούτοις, πολλοί δεν καταλαβαίνουν ακόμη τους κινδύνους που συνεπάγεται η διαδικτυακή αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Πολύ συχνά, οι ιστοσελίδες μπορεί να φαίνονται νόμιμες, ωστόσο πολλές ιστοσελίδες είναι παράνομες και παρέχουν πλαστά και επικίνδυνα φάρμακα, ακόμη και στους πελάτες τους. Το φαινόμενο των πλαστών φαρμάκων, τονίζουν οι ειδικοί, μπορεί να λάβει τραγικές διαστάσεις για τη δημόσια υγεία, αν δεν αντιμετωπιστεί, καθώς ήδη στο εξωτερικό έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες, ακόμη και θάνατοι. Και το ζήτημα είναι ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, έχει καταστήσει ελκυστικά τα φαρμακευτικά σκευάσματα μέσω ίντερνετ τα οποία πωλούνται συνήθως σε πολύ χαμηλές τιμές.

Η λήψη τέτοιων προϊόντων προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας και επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Ο ΕΟΦ ενημερώνει συνεχώς το ελληνικό καταναλωτικό κοινό σχετικά με τους κινδύνους της ηλεκτρονικής προμήθειας φαρμακευτικών και άλλων προϊόντων, εκδίδοντας Δελτία Τύπου και σχετικές https://www.tofarmakeiomou.gr/el-gr/ Ανακοινώσεις. Ο ΕΟΦ συμμετέχει στις διεθνείς δράσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση του φαινομένου, που παίρνει μεγάλες διαστάσεις λόγω του αναμενόμενου κέρδους από τα πλαστά προϊόντα και του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων πολλών ιστοσελίδων έχουν εκτοξευθεί, αφού αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν αυτό τον τρόπο προμήθειας φαρμάκων ως ιδιαίτερα εύκολο. Οι φαρμακοποιοί έχουν δηλώσει ότι περίπου το 50% των πελατών τους έχουν πλέον κατευθυνθεί στην αγορά φαρμάκων μέσω διαδικτύου. Ο εντοπισμός των «εμπόρων – διακινητών» από το Διαδίκτυο έχει σοβαρές δυσκολίες, αλλά όπως επισημαίνει η κ. Και προσθέτει «ο ΕΟΦ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και με διεθνείς Οργανισμούς, ενώ συγχρόνως συμμετέχει σε ομάδες εργασίας στην Ε.Ε. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου των πλαστών φαρμάκων και τη διάθεσή τους μέσω του Ιντερνετ». Κιοσές συμπληρώνει στην «Κ» ότι «ο μόνος που μπορεί να σταματήσει τη διακίνηση φαρμάκων μέσω του Ιντερνετ είναι ο ίδιος ο χρήστης.

Όπως έχει διαπιστώσει ο ΕΟΦ, παρότι η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει τη διακίνηση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, είναι σημαντικός ο αριθμός των καταναλωτών που προμηθεύεται φαρμακευτικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής με τον τρόπο αυτό. Για τον λόγο αυτό, ο ΕΟΦ έχει αρχίσει «σαφάρι» ελέγχων τόσο σε ιστοσελίδες όσο και δειγµατοληπτικά σε αποθήκες διακίνησης. Η συνεργασία µε τους διεθνείς διωκτικούς οργανισµούς συνεχίζεται, ώστε να εξοβελιστούν όσο είναι δυνατόν περισσότερα παράνοµα προϊόντα. Πάντως, το φαινόµενο της διακίνησης από το Ιντερνετ δεν είναι καινούργιο, αφού οι Αρχές στη χώρα µας έχουν υπολογίσει ότι τουλάχιστον τα µισά φάρµακα (50%) είναι πλαστά ή νοθευµένα.

Μαρία Σάκκαρη Μετά Την Πρόκρισή Της Στους «4» Του Us Open: Είμαι Άφωνη

Σημειώνεται ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να κυκλοφορήσει ένα γενόσημο φάρμακο ζητείται πάντα «βιοϊσοδυναμία», δηλαδή να διερευνηθεί εάν έχει την ίδια δράση με το πρωτότυπο στον οργανισμό. Κιοσές, «οι συνθήκες φύλαξής και μεταφοράς τους (μέσω ταχυδρομείου) δεν είναι οι ενδεδειγμένες, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται». Σημειώνεται πως τα σκευάσματα – «μαϊμού» που διακινούνται παράνομα από τις ηλεκτρονικές σελίδες δεν είναι μόνο φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, http://www.eazyoilgh.com/4-2/ χάπια αδυνατίσματος και συμπληρώματα διατροφής, όπως πολλοί πιστεύουν. Σήμερα το πρόβλημα των νοθευμένων φαρμάκων αγγίζει σχεδόν όλες τις κατηγορίες, όπως αντικαρκινικά, αντιβιοτικά, ψυχοτρόπα, υπολιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και παυσίπονα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από λίγες μέρες απευθύνθηκε στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής του ΑΠΘ ένας 75χρονος συνταξιούχος που αγόρασε από το Ιντερνετ χάπια για τη στυτική δυσλειτουργία σε πολύ χαμηλή τιμή.

Εξιχνιάστηκε, στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης «Pangea XI», υπόθεση που αφορούσε προώθηση και πώληση παράνοµων φαρµακευτικών προϊόντων και σκευασµάτων µέσω ∆ιαδικτύου. Για την υπόθεση συνελήφθη ηµεδαπός, εις βάρος του οποίου σχηµατίστηκε δικογραφία για σωρεία παραβάσεων της νοµοθεσίας. Και επειδή η οικονοµική κρίση καθώς και η έλλειψη οδηγούν ολοένα περισσότερους Ελληνες στην αναζήτηση των αναγκαίων θεραπειών στο ∆ιαδίκτυο, οι αρµόδιοι φοβούνται για αύξηση της παράνοµης διακίνησης. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι µε βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τουλάχιστον το 11,3% των Ελλήνων πολιτών αδυνατεί να αγοράσει φάρµακα λόγω κόστους.

Αυτά Είναι Τα Πιο 3 Εγωιστικά Ζώδια Εγωισμός Πέρα Από Τα Όρια

Σε περίπου δύο μήνες από σήμερα θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατάλογος που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα σκευάσματα και ουσίες που θα είναι δυνατόν να πωλούνται στο ίντερνετ και θα είναι προϊόντα κοινά για όλη την Ευρώπη. Μέσα από ειδικά site που θα ανήκουν σε φαρμακοποιούς θα μπορούν σύντομα και οι Έλληνες ασθενείς να αγοράζουν τα φάρμακά τους τα οποία όμως θα πρέπει να είναι μη συνταγογραφούμενα. Κατασχέσεις παραποιημένων φαρμάκων στα ευρωπαϊκά σύνορα αυξήθηκαν κατά 384% το 2006 και ένα περαιτέρω 51% το 2007, φτάνοντας πάνω από 4 εκατομμύρια κουτιά. Ο ΕΟΦ βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών για πληροφόρηση και ενημέρωσή τους προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Σε κάθε περίπτωση, ο άνδρας που ανησυχεί για τη στυτική του λειτουργία είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε ειδικό, ώστε να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο και να συζητήσει μαζί του τις διαθέσιμες εναλλακτικές. 15.000 συνδρομητές λαμβάνουν κάθε εβδομάδα τη διατροφική τους ενημέρωση από το medNutrition.

Add Comment

0.0/5

Hannu on espoolainen luottamushenkilö, Microsoftille työskentelevä insinööri ja osa-aikainen yrittäjä.
Hannu Heikkinen