Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Katselin eräänkin eduskunnan kyselytunnin vuonna 2012. Siinä oli mielestäni poikkeuksellisen mielenkiintoinen kysymys, nimittäin kysymys Suomen osallistumisesta Islannin ilmatilan valvomiseen. Pakka tuntui olevan kovin levällään vielä, koska Arkadianmäellä oli epäselvyyttä siitäkin, onko se ikäänkuin harjoitus, vai “sotilastoimi”, johon Suomi mahdollisesti osallistuu.

On perusteltua kysyä, miksi Suomi osallistuu Nato-maan (hyi, saatanallista!) ilmatilan valvontaan. No siihen on tietysti kaksi perussyytä. Ensinnäkin Suomen Ilmavoimille tekee hyvää harjoitella yhteistoimintaa muiden kanssa. Ja toisekseen Suomi yrittää epätoivoisesti löytää kavereita muista Pohjoismaista, koska konservatiivit pitävät huolen siitä, ettei Suomi tule liittymään Pohjois-Atlantin liittoon, johon likimain kaikki sivistyneet Euroopan valtiot kuuluvat.

Esimerkiksi entinen puolustusministeri Kääriäinen tivasi hiljan, mikä on muuttunut, kun tästä ei ole kauaa, jolloin Suomen poliitikot tulivat siihen tulokseen, ettei Suomi osallistu Islannin ilmatilan valvontaan. No – vastaus on, että presidentti on muuttunut. Suomen Puolustusvoiman ylipäällikkönä ei ole enää Venäjä-mielinen, vaan henkilö, joka on valmiimpi viemään yhteistyön hyvin pitkälle, myös sotilaskysymyksissä, samaan arvoyhteisöön kuuluvien valtioiden kanssa.

Kaikki vähänkään järjissään olevat ihmiset ymmärtävät, että Suomi ei pärjännyt 2. maailmansodassa yksin, eikä se pärjäisi nytkään laajamittaisessa rähinässä, tai tietyissä tapauksissa pienissäkään. Esimerkiksi Suomen Ilmavoimien lentokoneissa ei ole edes sellaisia pommeja, joista olisi juuri mitään iloa ollut Libyassa. Siksi Niinistö (ja jokunen muu) haluaa Pohjoismaista yhteistyötä sotilaskysymyksissä, koska Pohjois-Atlantin liittoon ei saa liittyä.

Suomelta meni turvaneuvostopaikka sivusuun. Tosiasia lienee, että paremmin Suomi pystyisi vaikuttamaan omiin ja muiden asioihin olemalla Pohjois-Atlantin liiton jäsen. Sääs nähdä, miten pitkään vasemmistokonservatiivit tuota jäsenyyttä vielä vastustavat. Ottanee vielä aikaa sukupolven, jos toisenkin.

Add Comment

Hannu on espoolainen luottamushenkilö, Microsoftille työskentelevä insinööri ja osa-aikainen yrittäjä.
Hannu Heikkinen